Møt Sinfonietta Innlandet

Båtnes, Landaas, William-Olsson: Sinfonietta Innlandet (tidligere Gjøvik Sinfonietta) slår på stortromma i årets første konsert .

Søstrene Elise Båtnes og Henninge Landaas har fremstått som duo utallige ganger.
Til daglig jobber de som henholdsvis konsertmester og solobratsjist i Oslo Filharmoniske Orkester. De skal sammen framføre Mozarts vidunderlige Sinfonia Concertante for fiolin og bratsj.

Mozart skrev verket på en Europareise i 1779, og er kanskje et av de fineste eksemplene på concertanteformen, dvs en form der symfoni og solokonsertformen krysser hverandre. Bratsjisten stemmer opp instrumentet en halv tone i forhold til de andre instrumentene, det var fordi Mozart ønsket å hjelpe fram den mykere bratsjklangen i forhold til den mer briljante fiolinen.

Elise Båtnes spiller på en Stradivarius fra 1689 som disponeres av Oslofilharmonien.

Søstrene spiller Passacaglia av Händel-Halvorsen her: https://www.youtube.com/watch?v=jFdm-C16gHg

Jazzgitaristen Staffan William-Olsson har i ulike konstellasjoner, og ikke minst sammen med orgeljazzgruppen The Real Thing, markert seg som en av landets fremste improvisasjonsmusikere. Han har en tidlig bakgrunn som klassisk pianist, og kjenner godt til den klassiske  musikktradisjonen og de spesielle utrykksmulighetene strykeinstrumentene åpner for.

 

"ffffriction" for strykere, jazzgitar og slagverk er en urfremføring. Tittelen henspiller på strykeinstrumentenes natur, der tonen blir til gjennom friksjon mellom bue og streng i likhet med jazztrommeslagerens vispekomp, hvilket gir klangen et sanselig preg - som et kjærtegn. Friksjon kan også bety spenningen mellom konsonans og dissonans, mellom notert og improvisert musikk.

Joseph Haydn komponerte hele 108 symfonier. Sinfonietta Innlandet fremfører her nr 83, med tilnavnet Høna (La Poule). Navnet "Høna" henspiller på et sidetema i første sats som høres ut som høneklukk. Symfonien som helhet er nok et bevis på Haydn mesterhånd hva gjaldt å produsere fengende og vakre melodier og orkestrere dem på en genial måte.

Konserten med Sinfonietta Innlandet framføres i Gjøvikhallen lørdag 20.januar 17:00 og i Ringsaker Kirke søndag 21.januar 18:00.

 

Kulturskoleelever og barn opp til 12 år gratis

_
_
_