1

Kulturkjerring: Berit Hedemann

Da Berit Hedemann rundet 62 år, kunne hun endelig ta ut AFP og begynne å skrive på heltid.

Fram til da hadde hun ledet NRK Radiodokumentaren, en satsing fra NRK radios side på en type journalistikk som var stor ellers i Europa. Snart begynte førsteprisene – både nasjonale og internasjonale – å strømme inn til den lille redaksjonen, som klarte å finne sin helt egen form for historiefortelling.


Men aller helst ville Berit Hedemann (69) altså skrive. I 2014 debuterte hun med romanen «All min forakt», og i 2018 kom «Bjørnejegerskens bekjennelser». Kvinners seksualitet har vært et gjennomgangstema i dem begge.


«Vi lever vel ikke i et patriarkat lenger. Vi er ikke menns eiendom, vi har egen økonomi, vi har p-piller og kan velge våre liv selv. Men likevel kan vi altså ikke velge ut menn selv, aktivt begjærende, deg vil jeg ha, jeg syns du er deilig, uten å forholde oss til skam: Pass på, ikke vær for pågående, ikke for villig, ikke for interessert, det er han som må velge, jeg bare kler meg og sminker meg og fotograferer meg så sexy jeg kan for at han skal velge meg. Vi oppfører oss fortsatt som om det er viktigere å bli valgt enn å velge selv. Kan noen forklare hvorfor?» skrev Hedemann i et essay i Klassekampen.
Vi gleder oss til å snakke mer med Berit Hedemann om kjærlighet, seksualitet, kjønn og makt.

Dette er en kveld i samtaleserien «Kulturkjerringer», støttet av Fritt ord. 

_
_
_