1

Øyvind Holen om norsk hiphop-historie

Hiphop har vært en viktig del av norsk ungdomskultur i over 30 år, men jevnlig avskrevet som en døgnflue. Men de siste årene er det ikke lenger noen tvil, hiphop er blitt en etablert del av det norske kulturbildet.

I 2014 solgte Karpe Diem ut Oslo Spektrum som den første norske hiphopgruppa noensinne, de tidligere rapperne Nico & Vinz slo seg opp som de største popstjernene fra Norge siden A-ha, mens duoen Stargate har skrevet og produsert ti nummer én-hits for amerikanske artister. Bransjefestivalen Bylarm mottar hvert år demoer fra rundt 100 rappere, grupper og produsenter som prøver å slå seg opp i musikkbransjen, mens tv-programmer som Hver gang vi møtes, Idol, Norske talenter og så videre stadig tiltrekker seg rappere og hiphop-dansere. Graffiti er også en del av hiphopkulturen, en omstridt kunstform som nekter å forsvinne selv om myndighetene prøver å forby den.

Øyvind Holen tar utgangspunkt i sine bøker om hiphophistorien (Hiphop-hoder (2004), Nye Hiphop-hoder (2018)) når han kommer til oss og forteller om norsk hiphop-historie fra 1984 og til i dag. Han viser hvordan hiphopkulturen oppsto i New York, ble eksportert til Norge, kopiert og parodiert og etter hvert også fornorsket. Hiphop er et typisk eksempel på en global kulturbevegelse, der ungdom fra hele verden bruker det samme globale rammeverket til å lage sin høyst personlige og lokale variant av hiphop.

Lydhør er bibliotekets lørdagssatsning for barn og unge. Lørdager kl. 12.00 kan dere møte forfattere, illustratører og andre mennesker som jobber med bøker. Arrangementene er gratis!

Arrangementsrekken er en del av Bokåret 2019, og er støttet av midler fra Nasjonalbiblioteket.

_
_
_