4

Støyvarsel! Girl Tech Fest i Gjøvik 18. oktober

Årets teknologifest - kun for jenter! Nysgjerrighet og kreativitet i høysetet!

Teknologi vil utvilsomt være den viktigste og mest spennende industrien å jobbe i i fremtiden. Teknologi er overalt og er en del av alles hverdag. Likevel er det bare 23% kvinner som jobber i teknologiyrker. Fremtiden trenger flere kvinnelige teknologer! Vi tror på viktigheten av å ikke bare være konsumenter, men også skapere av teknologiene som skal definere fremtiden vår.

Jenter Koder er et nettverk av kvinnelige teknologer i Oslo, som har ambisjoner om å øke andelen jenter i teknologistudier og yrker. Teknologibransjen er som kjent svært mannsdominert og en interesse for teknologi er lettest å bringe frem før fylte 10 år. Med dette i bakhodet, har Jenter Koder siden 2015 arrangert årlige Girl Tech Fester – teknologifester for jenter i 3.,4., og 5. klasse – på Deichmanske bibliotek i Oslo. Her deltar 300 jenter på kodekurs og workshops. Det er kun kvinnelige kursledere og veiledere, for å gi jenter rollemodeller som ligner dem selv. Les gjerne mer om konseptet her: www.jenterkoder.no.

Jenter Koder utfordret bibliotek-Norge til å ta stafettpinnen utenfor storbyene, og Gjøvik har kastet seg på. 

18. oktober arrangerer vi altså Gjøviks første Girl Tech Fest.  Vi får besøk av 80 jenter i 4. klasse fra skolene i Gjøvik kommune. De kommer hit med læreren sin for å lære om koding og annen teknologimoro.

Alle skal delta på en økt med CODE STUDIO, som på samme måte som SCRATCH er et visuelt programmeringsspråk. Det er interaktive oppgaver i nettleser, og helt gratis. Man gjennomfører ulike oppdrag og nivåer ved hjelp av programmering med kodeblokker. Jentene kan med hell fortsette å lære seg det hjemme. (Gratis oppgaver her!)

I tillegg skal alle delta på 2 workshoper: 

  • BBC Micro:bit. Micro:bit er en bitteliten, programmerbar datamaskin. Den er veldig enkel å bruke, og kan brukes til å lage alt fra spill og animasjoner til rullerende historier, hjemme eller på farten. I Storbritannia får alle 7. klassinger denne gratis (av BBC), her hjemme koster den ca. 250 kr. - men den må altså kobles til en pc eller nettbrett. (Gratis oppgaver her!)
  • Quirkbot/Strawbees. Strawbees er et enkelt byggesystem for alle aldre, bestående av sugerør og smarte kobleenheter som er det som heter Strawbees. Ved å koble sugerør til hverandre kan man bygge både store og små mekaniske gjenstander av bare sugerør og papp. Ved å koble til en quirkbot har man plutselig en egen robot! Et startpakke med Strawbees koster rundt 200, oppgraderingen til quirkbot koster tusenlappen mer.
  • ER DU SIKKER? NorSIS - Norsk senter for informasjonssikring har en diskusjon med jentene rundt temaer som nettsikkerhet.
  • Makey Makey. En mer fysisk tilnærming til å kommunisere med en pc. Makey Makey lar seg styre pc-en med fysiske objekter som du kobler til med krokodilleklemmer. Det kan være alt fra bananer til et glass vann. Lage et piano av bananer? Spille Dance Dance Revolution med vannbøtter? Alt er mulig. Et sett koster rundt 800 kr.   

Lokalet vårt pyntes til fest, og jentene skal benytte hele biblioteket denne dagen. Det betyr at det er opptatt foran scenen i 1. etasje, på lesesalen, i Snekkerbua, i bussen og på fantasybordet, i tillegg til flere områder som holdes av til yttertøy og sekker.

VI OPPFORDRER TIL HØYLYDT KREATIVITET DENNE DAGEN!

 Illustrasjonsbilder: Girl Tech Fest Oslo 2016, fotograf: Gorm K. Gare.

 

Girl Tech Fest Gjøvik takker sine samarbeidspartnere og sponsorer: 

                           

                

 

 

_
_
_