Pang! Pang! – 12 treffsikre kvinnelige stripeserieskapere

Utstilling i biblioteket juni og juli 2018!

Utstillingen presenterer 12 sterke kvinnelige stripeserieskapere fra Norge, Sverige og Danmark. Noen er godt i gang med karrierene sine, andre er blodferske talenter.
Den norske utstillingen sammenfaller med et 36 siders bilag i Pondus 3/2018 og skal vises på bibliotek over hele landet.

Bakgrunn for utstillingen er den skjeve kjønnsfordelingen blant publiserte stripeserieskapere i de norske avisene. Gjennom en undersøkelse i 2017 fant Strand Comics ut at bare 2 av 50 serier i de 75 største avisene var tegnet av kvinner. Av 9 norske riksaviser er det bare én, Dagbladet, som setter kvinnelige serieskapere på trykk daglig.

Denne utstillingen vil vise at det ikke er noen god grunn til at situasjonen skal være slik i 2018!

Velkommen til utstilling!

Utstilte serieskapere:

Ida Larmo, Norge. 36 år, oppvokst på Bjørkelangen, bosatt i Kabelvåg. Startet sin stripeseriekarriere som tenåring i lokalavisa Indre Akershus blad med en serie som het Kubikk-Ken & Amazon-Arne, som også ble utgitt som julehefte. Har hatt stripe- og ruteserier på trykk i Dagbladet, VG, Pondus og Rutetid. Serien «Værbitt» kom på andreplass i Dagbladets seriekonkurranse 2016, og ble publisert daglig i avisa fra august til desember 2017. Hun jobber nå med en selvbiografisk serieroman om å flytte hjemmefra, vekk fra barndomshjemmet i en liten bygd, til kunstskole i London.

Ida Neverdahl, Norge. 24 år, Stavanger. Medisinstudent og serieskaper som bl.a. har utgitt bøkene I’m a girl, it’s fantastic, Moskva (med Øystein Runde) og Gelé. Web-serien «Like an artist» er i dag delt langt over en million ganger, og seriene hennes har vært på trykk i norske Dagbladet, VG, Pondus og Nemi. Stripeserien «Puma» kom på tredjeplass i Dagbladets seriekonkurranse i 2016, og publiseres daglig i avisa vinteren og våren 2018.

Maren Uthaug, Norge/Danmark. 45 år, født og oppvokst i Nord-Norge. Flyttet senere til Danmark og bor i København. Maren Uthaug er serietegner og forfatter, og har så langt gitt ut fem tegneseriebøker og to romaner, bl.a. serien «Same shit» med utgangspunkt i hennes samiske bakgrunn. Serien «Ting jeg gjorde» vant tegneseriekonkurransen i den danske avisa Politiken i 2013 og har siden vært fast publisert i denne. Publiseres i flere nord-norske aviser og har vært på trykk i Dagbladet. For "Ting jeg gjorde" vant hun også Rocky jubileumsstipend i 2017.

Ellen Ekman, Sverige. 31 år, Stockholm. En av mange som har kommet ut av Serieskolan i Malmø. I 2013 slo hun gjennom med stripeserien «Lille Berlin». Serien har fått stor oppmerksomhet, ikke minst for sine utsøkte skildringer av storbyenes hipstermiljøer og sitt feministiske innhold. Serien har mottatt flere priser, bl.a. Nordens største seriepris Stora Ponduspriset (2013) og Svenska Serieakademins Adamsonstatyetten (2016). Den publiseres i blant annet Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Dagbladet, Metro (ukentlig), Hem & Hyra, og det norske Lunch-bladet.

Lina Neidestam, Sverige. 33 år, Gøteborg. Tok sin serieutdannelse ved Serieskolan i Malmö. «Zelda» publiseres i Dagbladet, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad, Sydsvenskan, Information, Pondus, og et tjuetalls norske aviser. Utgitt i bokform i Sverige og Frankrike, og som seriealbum i Norge. Serien har blitt belønnet med utmerkelsene Stora Ponduspriset og Svenska Serieakademins Adamsonstatyetten. Hennes grafiske roman Maran vant Nöjesguidens Stockholmspris 2011 og ble nominert til Urhunden.

Maria Smedstad, Sverige. 38 år. Oppvokst i Sundsvall, flyttet til England som femtenåring. Jobber som serieskaper, illustratør og skribent. Den selvbiografiske serien «Em» har gått i mange aviser og blader, inkludert thelondonpaper og The Sun i Storbritannia, Aftonbladet i Sverige og norske Aftenposten. For denne serien ble Maria nominert til tittelen Young Cartoonist of the Year i 2008. Til utstillingen bidrar hun med sin helt ferske serie «Ace».

Frida Malmgren, Sverige. 31 år. Oppvokst og utdannet i Lund, bosatt i Stockholm. Hun er psykolog og serieskaper, og kan også ses på Aftonbladet TV som relasjonsekspert. Den delvis selvbiografiske stripeserien «Jentene på haugen» publiseres ukentlig i Aftonbladet og Metro, og i det svenske Pondus-bladet. I år kommer den andre «Tjejerna på höjden»-samlingen ut i Sverige.

Josefine Nilsson Åhrman, Sverige. 27 år. Født og oppvokst i Göteborg, bosatt i Malmö der hun studerer på Serieskolan. Den selvbiografiske serien «Takk for kaffen» bruker en stil inspirert av barnebokillustrasjoner som kontrast til et voksent innhold. Vant nylig en konkurranse om å bli gjesteserie i avisa Sydsvenskan, og åpnet utstilling i Göteborg.

Melanie Sassarini, Sverige. 24 år. Bosatt i Stockholm etter et år på Kvarnby Serieskola i Malmö. Serien «Ett skritt om gangen» handler om Charlie, som forsøker å ta dagene som de kommer. Den tar opp emner som dating, menstruasjon, kroppspositivitet og sex, og er basert på Melanies egne erfaringer og synspunkter.

Linn Irene Ingemundsen, Norge. 32 år, fra Nærbø, Rogaland, bosatt på Malta. Serien «Kald Kaffe» har vært på trykk i avisa Jærbladet, de norske bladene Lunch og Rocky, og var gjesteserie i Dagbladet etter at hun tok andreplassen i deres tegneseriekonkurranse i 2013. Juryen omtalte serien som «herlig morbid og velfundert naivistisk». Nominert til Rockys store jubileumsstipend i Norge i 2016.

Ingrid Bomann-Larsen, Norge. 30 år. Debuterte som selvlært serietegner i Gateavisas tegneseriemagasin Psykose i 2011, og var fast bidragsyter i Gateavisa med serien «Leif Forklarer», samt diverse lengere historier og illustrasjoner fram til 2014. Begynte å utvikle seg som stripeserietegner etter å ha deltatt i Dagbladets tegneseriekonkurranse i 2013 med serien «En Fattig Stakkar». I 2016 deltok hun med en ny serie i Dagbladet-konkurransen, som kom til semifinalen, og ble publisert i 5-6 nummer av Pondus i 2017 med tittelen «Stress". Jobber nå med sitt første album, etter oppfordring fra bl.a. Christopher Nielsen.

Therese G. Eide, Norge. 39 år, født og oppvokst i Bergen. Hun arbeider som oversetter og illustratør, og har tidligere laget stripeserien «Victoria», som gikk i Tommy og Tigern og har vært publisert i Aftenposten og Pondus. «Intet nytt fra hjemmefronten», som er representert i utstillingen, er hennes personlige tegneseriemammablogg som hun startet etter plutselig å ha blitt trebarnsmor.

Utstillingen er et samarbeid mellom Strand Comics, Egmont, Serieteket og Stavanger aftenblad.

_
_
_