Sommerbøker

Bøker om sol, strand, bading eller reise, både fysisk og mentalt.

Før du låner bøker for sommeren, vil jeg gjerne tipse om to ting, som ikke alle er klar over. 

  1. Det du låner hos oss i Gjøvik, kan du ta med deg på ferie og levere på alle andre folkebibliotek i Norge. Omvendt også. Vi har en transportordning som sender bøkene rundt i landet. Dette er helt gratis.
  2. Last ned appen Bibliofil (App Store, Google Play) så har du oversikt over lån du har. Du kan fornye og reservere lån. Og du har faktisk også lånekortet ditt tilgjengelig i appen. Hvis du mangler pinkode, ta kontakt med biblioteket, så ordner vi det for deg.

Over til bøkene!

Hvis du vil lese noe kort

Sommerdager og sommernetter, redigert av Stephanie Perkins

Årets sommerantologi inneholder 12 fortellinger om kjærlighet, skrevet av 12 av USAs beste ungdomsbokforfattere. 12 ulike forfattere byr på et stort spenn, her finner vi humor, hjerte og smerte, grøss og gru og het lidenskap. 

Kjærligheten kan ta mange former og opptre på de underligste steder. Forfatterne fanger følelsen og sårbarheten i unge menneskers møte med den første, store kjærligheten. En bok for alle som har elsket eller lengtet etter kjærligheten.

Vi har boka som e-bok og p-bok.

 

Jag är Supermann av Lars Mæhle

Kollektivroman/noveller.

Historiene i denne boka går for seg i løpet av et varmt døgn i juli, og er en blanding av roman og fortellinger, der hendelser krysser og påvirker hverandre. Alle ungdommene har ulike prosjekter, men alle bærer de på et intenst ønske om å bli sett og finne sin plass i verden. Noe som vil gjøre det hele verdt det.

”Sjokkerende, dyp, dramatisk, tankevekkende, sterk og rørende!”–boktimmy.blogg.no

Les som e-bok eller p-bok.

Hvis du har sommerhus i USA

The summer I turned pretty-serien av Jenny Han

Hvert år deler Belly og familien et hus på stranda med moren til Bellys beste venninne (Susannah), og hennes to sønner. Belly har alltid vært forelsket i Conrad, den eldste sønnen, men han behandler henne som en irriterende lillesøster.

Dette året innser Belly at hun er i ferd med å bli en vakker, ung kvinne med en egen evne til å sjarmere guttene i livet sitt; Cam, den snille gutten som hun burde falle for, og Jeremiah, den andre sønnen til Susannah. Kun Conrad er tilsynelatende immun. Samtidig strever Susannah og familien med problemer Belly ikke klarer å ta innover seg.

En perfekt miks av romantikk og familiedrama. En historie som vil være med deg lenge. Det er tre bøker i denne serien. Hvis du liker Jenny Han, kan jeg også anbefale bøkene i serien som starter med "To all the boys I loved before". 

Se hva vi har inne av Jenny Han.

 

Vi var løgnere av E. Lockhart

Cady kommer fra en rik familie, ledet av en patriark med en privat øy ved Cape Cod i USA. Hver sommer samles familien på øya, hvor Cady og søskenbarna (de fire ”løgnerne”) har vært uadskillelige siden de var åtte. Den femtende sommeren løgnerne er sammen skjer det en ulykke, og boka forsøker å nøste opp i hva som har skjedd.

Historien lar seg vanskelig utdype uten å avsløre for mye, og jeg lover at du på minst ett tidspunkt vil se opp fra boka og si ”hæ?”. Jeg lover også at du vil få lyst til å lese boka om igjen umiddelbart, for maken til konklusjon har jeg aldri opplevd.

Lån boka på norsk.

 

Hvis du skal på ferie i Norge eller "bare være hjemme" (hvor du enn bor)

Lett lykkelig av Linn T. Sunne

Ville du ha valgt Toscana med venninne eller stavkirketur med mamma? Tenkte meg det. Pengemangel og plutselige skilsmissepapirer fører mor og datter ut på en road-trip i en gammel bil som havarerer i Valdres.

Ferien blir plutselig det å oppholde seg på et knøttlite sted med null venner (med grei venninne som sender bilder fra Toscana) og rare folk som har bygdefeider. Heldigvis dukker det opp en kjekkas på nærmaten.

Andre beskriver alltid bøker bedre enn jeg gjør selv. Hans Petter Laberg sier følgende: Boka skal nytes som man nyter en forelskelse, nemlig temmelig ukritisk. Det er ikke ofte jeg sitter og smiler meg gjennom en bok, men det gjorde jeg denne gangen.

Les boka på papir eller nettbrett

 

Juli av Tania Kjeldset

Hver sommer drar Elin og lillebroren hennes til farmor på Sørlandet, og hver sommer er hun sammen med den samme gjengen. Men i år er det noe som ikke stemmer. Hun merker det allerede på bussen, da en fremmed gutt setter seg ved siden av henne. Han er annerledes og spennende. Fra Barnebokkritikk.no lærer vi følgende: Forfatterens fiktive øysamfunn virker så riktig skrudd sammen på en måte, mye takket være bipersoner av alle slag som utdyper og beriker denne enkle og gjenkjennelige historien. Når du leser Juli skulle du ønske du var 15 år igjen, samtidig som du er dypt takknemlig over å ikke være 15 år lenger.

Låne boka?

 

 

Tordivelen flyr i skumringen av Maria Gripe

De tre ungdommene David, Annika og Jonas har sommerferie og har fått i oppgave å vanne blomstene på en gammel gård i bygda. Plutselig begynner det å skje en rekke mystiske ting på gården. En tordivel leder ungdommene til et hemmelig skrin som inneholder en rekke brev som avslører et flere hundre år gammelt mysterium.

I forbindelse med Radioteatrets 75-års jubileum ble hørespillet med samme navn kåret av lytterne som tidenes beste barnehørespill.

Les eller lytt til boka.

Since you've been gone av Morgan Matson

Emily blir fortvilet når bestevenninnen, den sprudlende Sloane, forsvinner uten å si et ord, på starten av det som skulle ha vært deres aller beste sommer. I stedet for en bestevenninne har nå Emily fått en liste over 13 ting Sloane utfordrer henne til å gjøre. Emily, som er sjenert og vant til å leve i skyggen av Sloane, tar utfordringen i håp om at dette vil gjenforene henne med hennes eneste ordentlige venn.

Troverdig og nyansert skrevet om vennskap og kjærlighet.

Lån boka!

 

Hvis du skal til syden

Søstre i gode og onde dager av Ann Brashares

JA, dette er den femte boka i serien Jenter i jeans. Lena, Tibby, Bridget og Carmen nærmer seg i denne boka 30, og har liten kontakt med hverandre, og varierende suksess i livene sine. Tibby foreslår en reunion på Santorini, til alles glede, men når de kommer til øya, skjer det en tragisk hendelse som truer med å ødelegge vennskapene.

Dette er en ganske annerledes bok enn de tidligere Jenter i jeans-bøkene, og fans som har vokst opp med de første bøkene vil nok også like denne, dog er den litt for voksen for nye lesere av serien.

Vi har boka på papir og digitalt!

 

Hot i syden av Ingunn Aamodt

Bloggeren Marlena sin forfattermamma har fått forskudd fra forlaget, og har bestemt at hun og Marlena skal til syden i vinterferien. Marlena får kun ha med EN venninne, slik at mamma skal få tid for seg selv til å skrive på boka. Dårlig gjort altså, Marlena har jo to bestevenninner. Minda får bli med, etter loddtrekning, men den andre venninnen, Emma, får ordnet seg likevel. En bok om å bruke altfor mye selvbruningskrem, solslikking, sydenkjekkaser og familiedrama. 

Marlena tar seg også en tur sydover i Grand finale!

Les bøkene om Marlena Evensen!

 

Hvis du skal gå på skole i utlandet

En del av meg av Maren Engelschiøn

Ida har alltid følt seg litt utenfor i familien. Det var moren, søsteren – og Ida. Hun fikk aldri møte faren sin. Han var halvt indianer og professor på et universitetet i Minnesota, der moren studerte for 19 år siden. Så får hun vite at faren hadde to sønner fra før, og hun bestemmer seg for å finne dem. Hun melder seg på et sommerkurs ved det samme universitetet, drar til USA og starter letingen. Møtet med indianerne, med studiene, med nye venner – og ikke minst møtet med Will, gir Ida en helt annen sommer enn forventet. En fortelling om å finne seg selv, sine røtter og sin historie.

Jeg lot denne ligge lenge på grunn av omslaget, jeg synes den så litt kjedelig ut. Historien derimot, er interessant og fengende fra første side. Gir et innblikk i en annen side av USA, med kristne verdier (man blir kjeftet på for å si SHIT, mens SHOOT er helt greit) og politikk (utbefolkningen i USA har det ikke greit).

Anna og det franske kysset av Stephanie Perkins

Anna har et bra liv i Atlanta, med venninner, kul jobb på en kino (hun skal bli verdens beste kvinnelige filmkritiker når hun blir voksen) og en kjekkas i sikte. Faren hennes, en Nicholas Sparks-liknende forfatter, har blitt nyrik og bestemmer seg for at datteren, ja, hun skal få en kulturell utdannelse. Så han bestemmer seg for at hun skal gå siste året på High School på SOAP: School of America in Paris. Anna, som ikke kan snakke fransk en gang. 

Anna blir boende på skolens internat og treffer allerede første kvelden på en inkluderende medstudent som tar henne inn under sine vinger. Og har sitt første møte med sjarmerende Etienne St. Clair, en franskbritiskamerikansk kjekkas. Det er skummelt i Paris når man ikke kan språket, og Anna tør knapt bestille mat i skolens kantine av frykt for å bli ledd av, men etterhvert starter Annas reise, både mentalt og fysisk. 

Boka har spenstig dialog, friske karakterer og massevis av kriblende følelser, satt i en bakgrunn av ferske bakevarer, parker og spaserturer langs Seinen i den absolutt mest romantiske byen i verden. Blir Paris ditt neste reisemål?

Og: om du ikke får nok av tonen og humoren i denne boka, kan jeg betrygge deg med at det finnes to frittstående bøker til i serien. 

Låne bøker av Stephanie Perkins?

 

Dere finner alle disse bøkene, og mange andre, på sommerutstillingen til Popkult i 2. etasje. God sommer!

_
_
_