5

Shakespeare 400 : Romeo og Julie

Voksen/Skuespill

23. april er det 400 år siden William Shakespeare døde. I hele april vil vi derfor presentere ulike verk fra hans forfatterskap.

Romeo og Julie av William Shakespeare. Komedien hvor alt går galt.

Den verdenskjente tragedien starter som en romantisk komedie. Romeo er en Montague. Julie en Capulet. De møtes på fest og ser bare hverandre. Han elsker henne, og hun elsker han. De er unge, vakre og verden ligger for deres føtter. Problemet er at familiene deres har en innbitt blodfeide på gang. Hvordan skal de få foreldrene velsignelse da? Så blir det verre. Når Julies fetter, Tybalt, dreper Romeos bestevenn, Mercutio, dreper den forelskede Romeo Tybalt og blir bannlyst. Julie later som hun tar selvmord. Romeo tror hans store kjærlighet er død, og tar virkelig selvmord. Så våkner Julie og ser sin døde elskede... Hun tar kniven og med den ender hun sitt eget liv og foreldrenes gamle feide. Hvordan kunne det gå så galt!?

Vel, det er i hvert fall to ting som spiller en ødeleggende rolle. De voksne og den lunefulle skjebnen! Om bare de voksne ikke hadde vært fylt av så mye hat. Om bare de voksne som prøver å hjelpe ikke hadde vært slike velmenende idioter. Det at de er voksne betyr at de er fulle av feil og langt fra uskyldige, så derfor ødelegger de den uskyldige kjærligheten mellom Romeo og Julie. På en måte sier Shakespeare med dette at en slik uskyldig, ren kjærlighet ikke kan overleve i vår verden. Så er det skjebnen da. Selv om vi i alt prologen får vite de unges skjebne, så starter dette som en komedie både i handling og i persongalleri. Frem til dagen etter bryllupet kan dette gå bra. Så griper tilfeldighetens luner inn. «Jeg er skjebnes narr» sier Romeo. Det som virkelig blir skjebnesvangert er dette brevet som den velmenende broder Lorenzo sender til Romeo på vegne av Julie. Brevet forteller om Julies plan om et tilsynelatende selvmord, men brevet kommer aldri frem til Romeo og han kommer litt for tidlig til Julies gravkammer. Konsekvensene er døden for dem begge. For å sitere Kirsti Minsaas som har skrevet etterordet i 1995 utgaven: «Fortellingen om Romeo og Julie er en påminnelse om at i livets gang, er avstanden mellom komedie og tragedie, mellom triumf og nederlag, ofte hårfin».

Utdrag: Den britiske avisen The Guardian har fått med seg en rekke britiske skuespillerne til serien "Shakespeare Solos". Her er Joanne Vanderham som Julie og det er fra den berømte balkong scenen. Tenåringsangst i fri utfoldelse:

Du vet at natten har maskert mitt ansikt

et jomfrubluss brant ellers på mitt kinn,

fordi du hørte hva jeg sa i natt.

 

Romeo og Julie akkurat nå.

Historien er filmet mange ganger, men akkurat nå har du faktisk mulighet til å se den slik den var ment som. Nemlig på teater!

På Det Norske Teater i Oslo. Romeo og Julie med Axel Gherken Bøyum, kjent fra NRK-serien Øyenvitne, og den ferske skuespilleren Kjersti Dalseide som de unge elskende. Dette er en visuell og humoristisk forestilling med vekt på ungdommelige følelser. Gode anmeldelser.

Eller du kan dra til London å se Romeo and Juliet med selveste Kenneth Branagh Theatre Company. Her spiller Lily James og Richard Madden de unge elskende. Du vet hun fra Downton Abbey og han fra Game of Thrones. Tipper det er en del folk som kommer til å se denne nå i vår.

Ellers finner du selvfølgelig Romeo og Julie på biblioteket! Boken, ulike filmatiseringer og filmer som er inspirert av stykket. Vi nevner i fleng: West Side Story, Titanic, Shakespeare in Love og The fault in our Stars.

 

Romeo og Julie som musikk.

Foruten balletten av Sergei Prokofiev er utallige sanger inspirert av denne historien.  Alt fra Dire Straits til Lana Del Rey. For de som lyst kan du gå inn på denne spillelisten på Spotify her og sjekke ut vår Romeo og Julie liste. Eller så finner du en liten smakebit her. Sjekk den musikkvideoen da!

 

Av Marianne Andresen

Bilder øverst: 1: Lily James og Richard Madden Kenneth Branagh Theatre Company 2016. 2: Stan Lee: Romeo and Juliet: The War. 3: Romeo + Juliet i regi av Baz Luhrmann 4: Maleri av Frank Dicksee 1884 5: Det Norske Teater. 2016

 

_
_
_