4

Shakespeare 400 : Othello

Voksen/Skuespill

23. april er det 400 år siden William Shakespeare døde. I hele april vil vi derfor presentere ulike verk fra hans forfatterskap.

Othello av William Shakespeare. Sjalusi er et grønt monster som spiser kjærlighet og blir til hat.

Othello har en fortid som slave, men er nå en seierrik veneziansk hærfører. I teksten beskrives Othello som maurer, men det er usikkert hvilken etnisitet som Shakespeare la i dette. Othello er lidenskapelig forelsket i sin vakre, europeiske og yngre hustru Desdemona. Sterkere enn kjærligheten er Othellos ærekjærhet, og han blir et lett bytte for underoffiseren Iagos snikende anklager om Desdemonas utroskap. Hun er uskyldig i anklagene, men er naiv og forstår ikke Iagos spill. Kjærligheten vendes til sjalusi, og blindet av forvridd æresfølelse ledes Othello mot sitt dobbelt tragiske fall.

Foruten sjalusi er rasisme et viktig tema. Othello blir uten tvil utsatt for rasisitiske holdninger, og forskjellen i etnisitet imellom han og Desdemona er vanskelig å svelge for mange. Othellos utenforskap gjør han usikker og Iago vet å utnytte dette. Sammen med sjalusi blir dette en dødelig kombinasjon. Skuespillet Othello er en studie i ødeleggelse av et menneskesinn og er både smertefull og provoserende lesning. Gjenkjennelsesfaktoren vil mange kanskje ikke vedkjenne seg. Men hvem har vel ikke vært sjalu eller en gang hatt tillit til feil person?

Menn og deres følelser har stor plass i stykket. Kvinnene blir brukt som brikker i et maktspill og utnyttet som sine menns svake punkt. Det betyr ikke at kvinnerollene er uinteressante. I tillegg til Desdemona er Emilia, Iagos kone, en spennende skikkelse.  I en scene snakker disse to om hvor langt de er villige til å gå for sine menn. Desdemona sier at hun aldri ville svikte ektemannen, mens Emilia slett ikke er like sikker, det kommer an på grunnen. Senere beviser begge at de er tro mot sine ord. Emilia står etter hvert frem som en sterk karakter. Hun er en kvinne med integritet og avslører sannheten.

Utdrag: Jeg så Royal Shakespeare Theatre oppsetning på kinooverføring i 2015. Her ble både Othello og Iago spilt av svarte skuespillere, noe som åpnet teksten for nye tolkninger. For eksempel ble det sterke båndet mellom Othello og Iago mer interessant og Othellos tillit til Iago mer forståelig.

Othello akkurat nå.

Den som skal til New York kan nå se Daniel Craig (James Bond) som Iago! Rollen som Othello spilles David Oyelowo. Regissøren Sam Gold sier dette om Othello: “Othello, for me, is the Shakespeare that when I watch, I feel the most involved – I care the most about the people, and have the simplest connection on a gut level”.

biblioteket har vi i tillegg til skuespillet også en filmatisering med Laurence Fishburne og Kenneth Branagh i hovedrollene. Bestill den her:

Bilder: 1. Maleri av Nabil Kanso 1985. 2. Laurence Fishburne og Kenneth Branagh 1991 3. RSC 2015 Joanna Vanderham som Desdemona og Ayesha Dharker som Emilia.

Av Marianne Andresen

 

_
_
_