5

Shakespeare 400 : Macbeth

Voksen/Skuespill

MACBETH av William Shakespeare.

Denne tragedien antar man ble skrevet ferdig i 1606, og fremført på Globe Theatre 1611. Vi befinner oss i overtroens Skottland, der høvdingen Macbeth blir spådd av tre hekser at han skal bli konge. Lady Macbeth nører opp under hans ambisjoner, og på deres vei til makten dreper de kongen og går over venners lik. Den dårlige samvittigheten plager Macbeth og han stoler til slutt ikke på noen andre. Angsten driver han videre og han blir en tyrann. Hvis dette høres kjent ut, så er ikke det så rart. For hvor mange virkelige og fiktive figurer har vi ikke sett ta denne reisen?

Lady Macbeth er en interessant skikkelse. En skikkelig b*tch- eller hva? Hun er utvilsomt en svært ambisiøs kvinne, og hun spiller helt klart en avgjørende rolle i maktkampen og drapet på kongen. Men ville ikke Macbeth tatt det valget en gang uansett? Jeg tror ikke hun ville fått sin mann til å drepe kongen, om ikke han allerede ønsket å bli konge innerst inne. Spådommen blir en selvoppfyllende profeti. Han velger å tro på den. Dette er tragedien.

Utdrag: Den britiske avisen The Guardian har fått med seg en rekke britiske skuespillerne til serien "Shakespeare Solos". Her har vi Daniel May som Macbeth, som fremfører den berømte "Dagger" monologen:

"Is this a dagger I see in front of me, with its handle pointing toward my hand? (to the dagger) Come, let me hold you. (he grabs at the air in front of him without touching anything) I don’t have you but I can still see you".

 

MACBETH AKKURAT NÅ

Macbeth (2016)

I vinter kom det en ny filmatisering med Michael Fassbender og Marion Cotillard i hovedrollen. I denne filmen er fokuset på Macbeth som en mann preget av alle krigene han deltok i. Shakespeare kan sies å skildre posttraumatisk stress hos krigsveteraner lenge før verden visste hva det var. Filmen får frem de mykere sidene ved ekteparet Macbeth. Et par som har tapt mye, og tilslutt også taper kontakten seg imellom.

House of Cards

Ingen annen tv-serie er så influert av Shakespeare som denne. Det er tydelige paralleller mellom Claire Underwood og Lady Macbeth. De er begge sultne på makt, og det kanskje mer enn sine ektemenn. De er viktige støttespillere og står i kulissene mens mennene deres får mer makt. De har ikke barn, og er ikke spesielt «moderlige». De er begge ekstremt smarte og utspekulerte. Ekteskapene er også like. De eneste menneskene de bryr seg om uten seg selv er ektefellen. De støtter og elsker hverandre på sitt vis. De er «partners in crime», og målet er MAKT.

 

MACBETH SOM MUSIKK:

Giuseppe Verdis Macbeth er en opera i 4 akter. Verdi skal visstnok ha elsket Shakespeare og musikken han lagde er spenstig og vital. En smakebit får du her:

Av Marianne Andresen

Bilder: 1: Tegning av Mayavan Thevendra 2: Fra filmen "Macbeth" 2016. 3: Ellen Terry som Lady Macbeth- oljemaleri av John Singer Sargent. 4: House of Cards sesong 2.

_
_
_