Selection - utvelgelsen

Popkult/dystopi/kjærlighet

The Selection-serien av Kiera Cass

I en verden som, etter fire verdenskriger, nå har nye landkonstellasjoner og et USA (nå Illéa) med kastesystem, finner vi America Singer. Hun er i kaste fem, der vi finner kunstnerne, de kreative sjelene. I kaste en finner vi de kongelige, kaste to og tre er de rike, og nedover blir man gradvis fattigere og mindre verdt for de i kasten over. I kaste fem strever man til tider med å finne jobber, men man har som regel mat på bordet.

På tidspunktet hvor romanen starter, sendes det ut et brev til alle jenter mellom 16 og 20 år. Prinsen i landet er gifteklar, og tradisjon tro velger prinsen en pike av folket. Alle jentene i aldersgruppen tilbys å være med i en utvelgelse.

America er slett ikke interessert i å bli en Ener, hun er nemlig dypt forelsket i Aspen, en Sekser hun har vært hemmelig kjæreste med i to år. Å involvere seg med en gutt under sin egen kaste blir ansett som stor skam. Det vanligste er å gifte seg innen egen kaste, eller gå ett hakk opp. 

Når moren til America (som selvfølgelig ønsker at datteren skal få alle muligheter det å bli en Ener kan gi) tilbyr henne en belønning dersom hun sender inn sin søknad til utvelgelsen: hun kan få halvparten av sine egne inntekter. Dette er en gyllen sjanse for America å tjene penger slik at hun kan få gifte seg med sin Aspen, men utvelgelsen går ikke helt som forventet. Prinsen er nemlig mye mer kompleks og interessant enn forventet!

Bokserien har både spenning, intriger, forelskelse, maktkamp, mishandling, truende kriger og fluffy fluff. Samfunnet som beskrives er både gjennomtenkt og interessant. Kanskje først og fremst en bok for jenter, men dette er ikke en typisk prinsessebok. Heltinnen er altfor glad i olabuksene sine til det. 

The Selection er den første i en trilogi (Elite og The One er de to andre). Boken er oversatt til norsk (utgitt mars 2016), og filmen skal ha premiere i 2017. Nå finnes det faktisk også en oppfølger-serie, pluss flere noveller fra samme verden. Kiera Cass blir nok aldri lei av å skrive om Illéa. Tiltenkt unge voksne, men 30+ ble veldig oppslukt, og har lest seks titler i serien til nå.

Lese bøkene? 

 

Av June Solberg

_
_
_