Lukk øynene / Josh Malerman

Popkult/dystopi/grøsser

HVA DU ENN GJØR, IKKE ÅPNE ØYNENE! Det er noe der ute som ikke må bli sett. Ett sekund, og personen som ser, drives til dødelig vold. Ingen vet hva det er, eller hvor det kommer fra. Alt startet med en grusom nyhetsrapport fra Russland. Og raskt etter fulgte to hendelser til. Så kom den grufulle beskjeden: Det, hva det nå er, har kommet til Alaska! Til Amerika.

Handlingen i denne boka er delt i to. Fortid og nåtid smelter sammen på en fin måte. Først følger vi Malorie når dette ukjente bryter ut. Hun kjemper for å overleve, og leseren blir vitne til hennes indre kamp for å bevare sin menneskelighet.

En dag leser Malorie en annonse i avisen om et hus bare tyve minutter unna hvor det er andre overlevende. Tyve minutter er langt å kjøre når man må ha bind for øynene. Og bind for øynene må man ha for ikke å se dette farlige man ikke vet hva er, men som rammer deg med en gang du ser på det.

Vel fremme blir hun under tvil sluppet inn av noen som allerede har søkt tilflukt i huset. Hun er tre måneder på vei og venter et barn som skal fødes inn i denne mørke verden. Der blir hun introdusert for en gruppe handlekraftige mennesker. Alle har sine triste historier og alle har ulike personligheter; det dannes grupperinger og konflikter oppstår, etter hvert blir det farlig å leve i huset også.

I den andre delen, fem år senere, skal Malorie og de to barna hennes ta sine første skritt ut i verden igjen for å finne trygghet. Det blir en nervepirrende og farefull ferd, fortsatt med bind for øynene!

Dette er en veldig spennende bok som jeg slukte på to kvelder. Den har korte kapitler som gjør at man sier til seg selv: «Bare et kapittel til..» Veldig lettlest og engasjerende, jeg ble stadig nysgjerrig på fortsettelsen. Leseren lager egne teorier sammen med menneskene i boka om hva det er som skjer. Boken er en dystopi hvor verden, slik vi kjenner den, er forvridd til det ugjenkjennelige.

«Lukk øynene» er Josh Malermans debut som forfatter, og Universal Studios har allerede skaffet seg filmrettighetene til denne boken. Det bør si sitt.

 

Låne boka?

 

Av May Helene Knutsen

_
_
_