4

Jane Eyre og den gale kvinnen på loftet

Voksen/Roman

21. april er det 200 år siden Charlotte Brontë ble født. Hun regnes som en av de viktigste engelske forfatterne gjennom tidene, og hennes roman Jane Eyre er en av verdenslitteraturens store klassikere. Da den kom ut i 1847, ble den straks omfavnet av leserne, og har alltid siden beholdt sin popularitet. Grunnen må være at historien om heltinnen Jane fortsatt er inspirerende.

JANE EYRE er en spennende gotisk fortelling om en kvinnes kamp for frihet og lykke på egne premisser. Fra sin ringe oppvekst som foreldreløs, tar den vitale Jane Eyre livets utfordringer på strak arm. Hun får jobb som guvernante på Thornfield Hall. Her møter hun Mr. Rochester og i han finner hun en venn som både forstår og liker henne. Mr. Rochester er eldre, humørsyk, aggressiv og plaget av fortiden. Tross av dette (eller kanskje nettopp derfor!?) blir Jane forelsket i han. Mr. Rochester på sin side forelsker seg i Jane på grunn av hennes åpne, jordnære og samtidig opprørske ånd. Men Thornfield Hall rommer hemmeligheter som ikke kan skjules lenger. I det Jane skal gi sitt ja til Mr. Rochester i kirken så kommer det frem at han allerede har en kone! Det er hun som er den gale kvinnen på loftet, som Jane har fått glimt av. Jane tar avgjørelsen om å ikke bli værende som Mr. Rochesters elskerinne og rømmer fra han ut på viddene i Yorkshire, hvor hun nesten mister livet. Hun blir reddet av St. John Rivers og så må Jane starte på 

nytt igjen. Denne gangen som lærerinne for landsbyungene. Så får hun beskjed om at hun har arvet penger etter en rik onkel, og St. John som er misjonær, frir til henne fordi han vil ha en kone med seg på misjonsmarken. Hun er fristet til å si ja til dette fornuftsekteskapet, men da hører hun et overnaturlig skrik fra Mr. Rochester! Hun bestemmer seg for å returnerer til Thornfield Hall. Her finner hun godset brent ned av den gale hustruen Bertha. Mr. Rochester er skadet og blind etter det mislykkede forsøket på å redde Bertha fra flammene.

"Reader, I married him". Når Jane gifter seg med Mr. Rochester så er det ikke kun fordi han nå er fri, men fordi de nå er mer likeverdige. Både økonomisk, følelsesmessig og fysisk. Jane Eyre overlever fattigdom, urettferdighet og bedrag fra den hun elsker, før hun tar den ultimate og tøffe avgjørelsen om å følge sitt hjerte.

Jane Eyre er et yndet forskningsobjekt i litteraturvitenskapen. De siste årene er det den gale kvinnen på loftet som har fått mest oppmerksomhet. Bertha blir beskrevet som demon og vampyr, men er egentlig den første Mrs. Rochester det monsteret hun fremstilles som? Det er mye galskap i det hun gjør. Hun setter sengen til Mr. Rochester i fyr mens han sover i den, river i stykker Janes brudeslør og angriper sin egen bror. Litteraturviterne Sandra Gilbert og Susan Gubar har kalt sin kjente bok opp etter Bertha: The Madwoman in the Attic. De beskriver Bertha som en lidenskapelig kvinne som agerer ut de mørke og hemmelige følelsene til Jane selv. Jane som elsker Mr. Rochester er også veldig bekymret for å gifte seg med han. Frykter hun egentlig at ekteskapet på grunn av egen underlegenhet skal bli som et fengsel? Samtidig er Mr. Rochester på mange måter skurken i denne historien, ikke Bertha. Med hans løgner, bigami og brutalitet. På slutten gir Bertha han mulighet til å frelse seg selv, noe han også gjør i det han trosser flammene i sitt forsøk på å redde henne. Slik sett er Bertha en slags heltinne, hun setter både Jane og Mr. Rochester fri. For de som vil lese mer om Bertha kan jeg anbefale romanen "Vide Sargasso" av Jean Rhyes.

Bilde 1: Maleri av Charlotte Brontë. Bildene er fra filmen "Jane Eyre" 2011, med Mia Wasikowska og Michael Fassbender i hovedrollene.

Av Marianne Andresen

_
_
_